Best bewaarde geheim van Barten

Door de al lange geschiedenis van de Barten Groep en de lange termijn visie van dit van vader-op-zoon bedrijf, zijn al grote stappen gezet. Een jubileum is een goed moment om de visie te concretiseren in een nieuw bedrijfspand. Vincent Barten praat daarover met een natuurlijke vanzelfsprekendheid. Een logisch gevolg, zo doe je dat.

Als er na de openingsfestviteiten weer ’gewoon’ gewerkt moet worden, gaat het speciale er langzaam vanaf en wordt bijzonder weer gewoon. Als je je al niet verbaasd hebt over de bijzondere architectuur bij het aankomen, dan voel je bij binnenkomst nog duidelijker dat het ’anders’ is. En ja, als je er naar vraagt weet Vincent de duurzame voorzieningen en maatregelen zo te noemen. Ze zijn niet of niet direct zichtbaar of vallen nauwlijks op.

Zonnepanelen? Die liggen op het dak. Warmtepomp? In de technische ruimte. Positie gebouw? Ondanks gemeentelijke eisen, toch zo goed mogelijk op de zon gezet. Daar zouden we het nog ’s over moeten hebben, zulke tegenstrijdige eisen van de overheid. Isolatie? Naar de laatste inzichten. Certificeringen? Op A4-tjes aan het prikbord in de kantine. Materiaalgebruik: zo onbewerkt mogelijk, zodat bij demontage van het gebouw, dat voorlopig niet aan de orde is, alles zo her-bruikbaar mogelijk is. Afvalscheiding: dat doet toch iedereen?

Voormannen, metselaars, betonstorters, timmermannen, elektriciens en loodgieters. Ze werken met veel verschillende, vaak zware en ruwe materialen, buiten, in weer en wind. Tegelijk kunnen de Barten mensen de hectische bouwplaatsen veilig en opgeruimd houden. Een keer met Vincent Barten om tafel, en de voordelen van afvalscheiding voor de winstgevendheid van het bedrijf en de toekomst van de komende generaties zijn duidelijk. En zo wordt er voortaan gewerkt.

Vincent is niet een ondernemer die zichzelf op de borst slaat. Bijna vergeet hij te vertellen dat in een aanbesteding met twee collega’s, de opdrachtgever bij zijn eerste binnnenkomst in het nieuwe pand, al na een paar meter riep: ”jullie hebben de klus! Wát een gebouw..!”

Het gebouw valt inderdaad op. Visie is beleid geworden en intenties zijn feiten. Je ziet het weliswaar niet, maar zo voelt het wel. Een mooi voorbeeld van een Best Bewaard Geheim dat gezien mag worden.

DO!_Barten-entree-terrein_web DO!_Barten-entree-terrein_web
DO!_Barten_trap_web DO!_Barten_trap_web
DO!_Barten_kantoortuin_web DO!_Barten_kantoortuin_web
DO!_Barten_buitenruimte_web DO!_Barten_buitenruimte_web
DO!_Barten_kantoor-doorkijk_web DO!_Barten_kantoor-doorkijk_web